AOW-leeftijd in 2022: 66 jaar en 7 maanden

Ieder jaar wordt de (nieuwe) AOW-leeftijd vastgesteld. Is het duidelijk wat dit voor jou betekent?

In 2022 stijgt de leeftijd waarop iemand AOW-ontvangt naar de leeftijd van 66 jaar en zeven maanden. Hoe komt men aan die termijn?

AOW-leeftijd en resterende levensverwachting
De termijn waarop mensen voor het eerst een uitkering ontvangen op grond van de Algemene Ouderdomswet, AOW, is gekoppeld aan de resterende, statistische levensverwachting van iemand van 65 jaar. Jaarlijks berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek deze levensverwachting. Stijgt de gemiddelde levensverwachting, dan kan dat tot gevolg hebben dat de leeftijd van de AOW op een later moment ingaat.

Voorlopig niet later dan 67 jaar
In 2022 gaat de AOW-leeftijd in op 66 jaar en zeven maanden. In 2023 wordt dit 66 jaar en 10 maanden. Voor de jaren 2025, 2026 en 2027 wordt de ingangsleeftijd van de AOW 67 jaar.
 
Veel mensen hebben geen idee
Veel mensen hebben geen idee wat hun inkomen in de toekomst zal zijn. Wij kunnen dat goed begrijpen. Want wij zien steeds vaker dat de datum van ingang van de AOW, niet gelijk loopt met het afscheid van het arbeidzame leven. De een stopt eerder dan de AOW-leeftijd met werken. De ander gaat juist, al dan niet voor een minder aantal uren, gewoon door met het verrichten van betaalde arbeid. Daarnaast is de AOW vaak maar één van de bronnen van inkomen. Naast de AOW hebben veel mensen nog pensioenrechten opgebouwd bij werkgevers bij wie zij in het verleden hebben gewerkt. Wij zien dat veel mensen in het verleden ook een of meer lijfrentes hebben afgesloten als extra inkomen na pensionering. Weinig mensen hebben in beeld wat al die verschillende uitkeringen nu precies wanneer opleveren.
 
Advies: verdiep je eens in jouw toekomstig inkomen
Heb je op dit moment geen idee wat na pensionering jouw toekomstig inkomen is, dan adviseren we je hierop je toch eens te gaan oriënteren.  Via een bezoek aan de overheid site https://www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je al snel veel informatie over jouw financiële situatie na pensionering.  Heb je in het verleden pensioenrechten opgebouwd, dan krijg je waarschijnlijk elk jaar van de pensioenuitvoerder een Uniform PensioenOverzicht. Ook dit overzicht geeft informatie over jouw toekomstig inkomen.

Natuurlijk helpen wij je graag
Het spreekt vanzelf! Natuurlijk helpen wij je graag een beeld te krijgen wat jouw inkomen na pensionering zal zijn. Wanneer je dat wilt, kijken wij daarbij ook naar de lasten die je op dat moment hebt. Bijvoorbeeld de lasten van de hypotheek die misschien nog rust op jouw woning.
Samen met jou zetten we graag de inkomsten en uitgaven waarmee je rekening moet houden op een rij. Zijn de verwachte uitgaven hoger dan de verwachte inkomsten dan denken wij graag mee over de mogelijkheden om dit meer in balans te krijgen. Bijvoorbeeld door een deel van de waarde van de woning contant te maken, wanneer je beschikt over een eigen woning.  

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
Cookie instellingen