Ouders en grootouders helpen bij financiering woning

De prijzen van woningen zijn hoog. Voor jongeren is het daardoor steeds lastiger om een woning te kunnen kopen. 
 
Steeds vaker zien we dat ouders en grootouders kinderen of kleinkinderen financieel bijspringen bij de aankoop van een woning.
 
Woningmarkt is overspannen
De vraag naar nieuwe woningen is veel groter dan het aanbod. Met als gevolg dat de prijzen van woningen hoog zijn. Veel woningen worden zelfs boven de vraagprijs verkocht. Voor jongeren die nog aan het begin van hun loopbaan staan en nog relatief lage salarissen hebben wordt het daardoor steeds moeilijker om een woning aan te schaffen.
 
Ouders en grootouders springen bij
In onze adviespraktijk zien we steeds vaker dat ouders en grootouders financieel gaan bijspringen.
 
Ouders en grootouders mogen in 2020 aan hun (klein-) kind eenmalig een bedrag schenken tot maximaal 103.643,- mits het (klein-) kind op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is of een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee. Deze schenking moet dan wel gebruikt worden om een woning voor eigen bewoning aan te kopen of te verbouwen.

Mits aan alle voorwaarden die de fiscus stelt wordt voldaan, hoeft het (klein-) kind over deze schenking geen schenkingsbelasting te betalen.
 
Jaarlijkse vrijstelling
Daarnaast mag een ouder het kind ook nog jaarlijks belastingvrij een schenking doen. Over 2020 bedraagt deze belastingvrije schenking maximaal €5.515,- per kind. Voor grootouders bedraagt dit maximum €2.208,- per kleinkind
 
Rente financieren via jaarlijkse schenkingen
Indien het kind eenmalig de “grote” schenking ontvangt, dan is dit in de meeste gevallen onvoldoende om de woning volledig te kunnen financieren. Er zal dus nog een aanvullende financiering nodig zijn. Over deze financiering moet dan rente en aflossing betaald worden.

Ook hierin kunnen ouders en grootouders via de kleinere, jaarlijkse schenkingsvrijstelling bijdragen, mits zij uiteraard zelf de liquiditeiten hiervoor hebben.
 
Lenen bij ouders
Ook zien we dat ouders zelf als financier gaan optreden. Het kind leent dan het benodigde bedrag niet bij de bank maar bij de ouders of grootouders. Fiscaal is het dan wel vereist dat hierover een realistische rente wordt berekend. Een te lage rente wordt door de fiscus gezien als “schenking”.
 
Overweegt u dergelijke constructies, dan is het wel belangrijk dat u hierover vooraf goed overleg met ons en een notaris heeft, want de fiscale regelingen zijn complex. Daarnaast is het belangrijk dat er tal van zaken goed worden vastgelegd voor de situatie dat bijvoorbeeld de relatie tussen uw kind en diens partner eindigt, er broers en zussen zijn en uiteraard wat de situatie is indien de (groot-)ouder komt te overlijden.

Wilt u meer weten? Maak een afspraak met ons. Wij geven u graag uitgebreidere informatie over dit onderwerp.
Cookie instellingen