Je ziet ze op internet en in kranten en tijdschriften: tabellen waarin de rentes worden vermeld die de verschillende banken rekenen voor een hypotheek, met op één de bank met de “laagste” rente. Was het maar zo eenvoudig! Wij leggen je graag uit dat de werkelijkheid een stuk ingewikkelder is.
Verschillende soorten rentes
De rentes die banken rekenen kan verschillen vanaf het moment dat deze gelden. Drie veel voorkomende soorten rentes zijn de volgende:
Offerterente
De offerterente is de rente die tussen jou en de bank wordt vastgelegd op het moment dat de bank jou een hypotheekofferte stuurt. Vaak is deze rente een bepaalde periode geldig. Sluit je binnen deze periode een hypotheek af, dan past de bank de rente toe die in de offerte staat. Vindt er na ontvangst van de offerte een rentestijging plaats, dan heb jij daar geen last van. De rente die je hebt afgesproken blijft gelden. Andersom geldt echter ook: zou de rente na ontvangst van de offerte dalen, dan is de bank niet verplicht je deze lagere rente aan te bieden. Met offerterente heb je dus zekerheid over de hoogte van de rente die voor jou gaat gelden.
Dalrente
Je zou kunnen zeggen dat de dalrente het beste uit twee werelden is. In beginsel geldt de rente die de bank jou heeft geoffreerd. Zou de rente echter dalen voor de dag dat de hypotheekakte bij de notaris wordt gepasseerd, dan geldt voor jou die lagere rente. Bij dalrente weet je dus dat je nooit meer rente hoeft te betalen dan in de offerte staat en profiteer je ervan als de rente kort na ontvangst van de offerte toch zou dalen.
Transactierente
Deze rente wordt ook wel dagrente genoemd. Hierbij wordt afgesproken dat de rente van jouw hypotheek de rente is die geldt op de dag dat de hypotheekakte bij de notaris wordt gepasseerd. Zou sinds de offerte de rente onverwacht sterk stijgen, dan kan dat betekenen dat de hypotheeklasten een stuk hoger uitkomen dan waarmee je eerder gerekend hebt.
Banken rekenen risico’s door
Elk type rente heeft voor de bank bepaalde risico’s. Waar de bank bij een transactierente precies weet welke rente ontvangen zal worden op het moment dat de hypotheek doorgaat, weet de bank bij een dalrente dat niet. Bij het accepteren van de offerte zal de bank geld reserveren. Daalt daarna echter de rente voordat de hypotheekakte wordt gepasseerd, dan krijgt de bank een lagere rente dan waarmee rekening was gehouden.
Banken rekenen deze risico’s door. Een hypotheek met dalrente is vaak tienden van procenten duurder dan bijvoorbeeld een hypotheek met transactierente.
In de tabellen zie je de verschillen in rentetype niet terug
Bij het bekijken van de tabellen zie je deze verschillen in rentetype niet terug. Wat voordelig lijkt, kan achteraf “duur” blijken te zijn. Daarnaast geldt ook dat in de voorwaarden van de hypotheek allerlei verschillen kunnen zitten die uiteindelijk leiden tot verschil in rente. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat banken met de laagste rente ook de strengste voorwaarden hebben. Bijvoorbeeld rondom het recht om de afgesproken rente “mee te nemen” wanneer je gaat verhuizen en je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.
Laat je goed adviseren
Wanneer je overweegt een hypotheek af te sluiten, laat je dan goed adviseren over de verschillen in de rentes die de verschillende banken rekenen. Kijk ook altijd naar de voorwaarden die gaan over onderwerpen die voor jouw specifieke situatie van belang zijn. Het spreekt vanzelf dat wij jou bij deze vergelijking graag willen helpen.