Gaat het dan toch lukken? Meer woonruimte.

Op dit moment is er een grote schaarste aan betaalbare huur- en koopwoningen. Deze schaarste zal nog geruime tijd aanhouden, maar er zijn ook voorzichtig positieve ontwikkelingen te melden.

Schaarste aan woonruimte leidt tot problemen

De schaarste aan woonruimte treft veel bevolkingsgroepen. Bijvoorbeeld jongeren die veel langer bij hun ouders moeten blijven wonen dan gewenst. Ook partners van wie de relatie eindigt, worden vaak geconfronteerd met het probleem dat er op korte termijn geen woonruimte beschikbaar is voor de (ex-)partner die de woning wil verlaten. Tegelijkertijd is er een groeiend aantal ouderen dat de wens heeft om de woning waarin zij vele jaren als gezin hebben geleefd, in te wisselen voor een kleinere woning voor één of twee personen, die beter aansluit bij hun behoeften naarmate ze ouder worden.

Derde kwartaal meer nieuwbouwwoningen verkocht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs bekendgemaakt dat in het derde kwartaal van 2024 ruim 6.500 nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Dit is 7,2 procent meer dan een kwartaal eerder en maar liefst 69 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning in het derde kwartaal was € 475.000. Dit was een lichte daling ten opzichte van de gemiddelde verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2024 (€ 482.000).

Veel gemeenten versoepelen beleid

Veel gemeenten hebben in de afgelopen periode hun beleid versoepeld, waardoor het vaker mogelijk wordt om een tijdelijke woonruimte op eigen erf te plaatsen. Hier kan een familielid of naaste gaan wonen. Hieronder vallen onder meer tiny houses of mantelzorgwoningen. Ook maken steeds meer gemeenten het mogelijk om een bestaand gebouw te verbouwen tot tijdelijke woonruimte.

Huidig kabinet wil verder

Inmiddels heeft het huidige kabinet een tweede Nota van Wijziging Wet versterking regie volkshuisvesting aan de Tweede Kamer gezonden. Onderdeel van deze wet is het voorstel om de mogelijkheid voor het bijbouwen van woonruimte op eigen grond in het kader van mantelzorg, maar ook voor woonruimte voor familie in de eerste graad (kinderen), vergunningsvrij te maken. Waar steeds meer gemeenten dit nu al mogelijk maken maar hiervoor wel een vergunning vereisen, is het voorstel van het kabinet om dit vergunningsvrij te maken.

Kant-en-klare woonruimte uit de “fabriek”

Extra woonruimte plaatsen op jouw erf kan snel gerealiseerd worden. Er komen in de markt steeds meer aanbieders die de woonruimte overeenkomstig jouw wensen op een centrale plaats maken en dan als “bouwpakket” naar jouw locatie vervoeren. Hier wordt alles in elkaar gezet, waarbij vaak na een week monteren er een complete woonruimte staat, inclusief aansluitingen op water, elektra en riool.

Bouwen op eigen grond?

Overweeg je nu of in de toekomst op eigen grond extra woonruimte te bouwen als mantelzorgwoning of woonruimte voor een van je kinderen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan samen kijken naar jouw wensen en onderzoeken wat nu al mogelijk is of in de komende tijd wettelijk mogelijk wordt. Ook kunnen wij een eerste indicatie geven van de wijze waarop je dergelijke extra woonruimte zou kunnen financieren.

Een advies op maat?

Laat je gegevens achter.

Contactformulier