Vanaf 1 januari 2025 is het in veel gemeenten gemakkelijker geworden om zogenaamde mantelzorgwoningen te plaatsen. Helaas kunnen de regels en voorwaarden per gemeente verschillen.
Mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van je huis of een aanbouw aan je huis. De mantelzorgwoning is bedoeld voor degene die voor de bewoner van de woning zorgt. Het is overigens toegestaan dat degene die de zorg ontvangt in de mantelzorgwoning gaat wonen en degene die de zorg verleent in de hoofdwoning.
Kosten en type
Een mantelzorgwoning kan relatief snel geleverd en geplaatst worden wanneer gekozen wordt voor een prefab gefabriceerde woning. De kosten hiervan bedragen inclusief montage op de plaats van bestemming gemiddeld tussen de €50.000 en €150.000.
Eisen zijn versoepeld
In het verleden was het vaak lastig om op eigen terrein extra woonruimte te bouwen. Gezien het toenemend aantal ouderen en de grote schaarste aan woonruimte en geschikte woonplekken voor ouderen die verzorging nodig hebben, is de politiek ertoe overgegaan om het gemakkelijker te maken om op eigen terrein bij de woning een mantelzorgwoning te plaatsen. Hoewel gewerkt wordt aan een landelijke regeling die in juni 2026 zou moeten ingaan, is de situatie nu nog zo dat per gemeente de regels verschillen. Dat maakt het heel lastig om, bijvoorbeeld ook in deze nieuwsbrief, definitieve uitspraken te doen over wat wel en niet is toegestaan. In zijn algemeenheid kan echter worden gesteld dat de verruiming van mogelijkheden vooral geldt voor mantelzorgwoningen tot 100 m² en maximaal 5 meter hoog.
Tijdelijk karakter
De woning mag blijven staan zolang er sprake is van mantelzorg. Zodra de mantelzorg niet meer nodig is, bijvoorbeeld door overlijden, moet de woning worden verwijderd of aangepast. Verhuur is niet toegestaan, maar hergebruik als werkkamer of gastenverblijf is in veel gemeenten vaak wel toegestaan.
Financiering
Er zijn verschillende mogelijkheden om de bouw van een mantelzorgwoning te financieren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:
- De bestaande hypotheek op de woning uitbreiden en de overwaarde van de woning gebruiken.
- Gebruik van eigen vermogen uit spaargeld en beleggingen.
- Sommige gemeenten bieden subsidies of tegemoetkomingen voor mensen met een zorgindicatie.
Wil je meer weten over de financiering van een zorgwoning? Maak dan gerust een afspraak met ons. Wij nemen graag de tijd om de voor jou belangrijke mogelijkheden door te nemen.