Schade aan de fundering van de woning : een niet te onderschatten probleem

Er kan met steeds meer zekerheid worden gesteld dat een aanzienlijk aantal woningen in Nederland te maken heeft met schade aan de fundering of dat in de toekomst kan krijgen. Dit gaat voor veel huiseigenaren voor grote, financiële problemen zorgen.

Schade aan fundering

De meeste woningen in Nederland worden gebouwd op een fundering. Die fundering kan van beton zijn, maar, zoals bij veel oudere woningen in Amsterdam, ook bestaan uit houten palen. De hele woning rust als het ware op de fundering. Raakt de fundering ontzet, dan kan dat directe gevolgen hebben voor de stabiliteit van de woning. Er kunnen scheuren in muren ontstaan. De woning kan “scheef” gaan staan, waardoor bijvoorbeeld deuren niet meer goed sluiten. In extreme gevallen kan er gevaar voor instorting ontstaan.

Verschillende oorzaken

Door klimaatveranderingen kan de bodemgesteldheid veranderen. Wanneer het grondwaterpeil daalt, kan dit betekenen dat houten palen waarop de woning is gebouwd “droog” komen te staan, waardoor het hout kan gaan rotten. In gebieden waar er vele jaren gas is opgepompt, kunnen ook bodemverzakkingen optreden waardoor de fundering wordt beschadigd. Hetzelfde geldt voor de gebieden waar in het verleden steenkool werd gedolven.

Kosten van herstel zijn aanzienlijk

Krijg je als eigenaar van een woning te maken met schade aan de fundering van jouw woning, dan heb je vaak geen keus. De schade zal hersteld moeten worden om grotere schade te voorkomen. Ook kan de gemeente waar jouw woning is gelegen jou dwingen de fundering te herstellen. Een dergelijk herstel van de fundering kan veel kosten met zich meebrengen, waarbij je eerder aan bedragen boven de € 75.000 moet denken dan daaronder.

Hoe financier je die kosten?

Uit recent onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat er bij hypotheekbezitters nog veel misverstanden bestaan over wie bij schade aan de fundering van de woning deze schade moet betalen. In het onderzoek mochten respondenten meerdere antwoorden geven. Dit leverde het volgende overzicht op:

  • 42% de eigenaar van de woning
  • 32% weet ik niet
  • 26% de verzekeraar van de woning
  • 13% de gemeente
  • 11% de landelijke overheid

Het enige juiste antwoord is “de eigenaar van de woning”. Huiseigenaren die te maken krijgen met de noodzaak de schade aan de fundering van hun woning te herstellen, kunnen dit niet verhalen op de verzekeraar van hun woning. Ook zijn er geen fondsen vanuit de gemeente of overheid die automatisch alle schade aan funderingen vergoeden.

Extra hypotheek is niet altijd mogelijk

Ben je eigenaar van een woning en heb je schade aan de fundering van deze woning die hersteld moet worden, dan zal je de kosten hiervan zelf moeten betalen. Sommigen kunnen dit vanuit eigen middelen, bijvoorbeeld spaargeld, financieren. Maar de meeste mensen zullen hiervoor een lening moeten afsluiten. Dat kan onder meer via een (extra) hypotheek. Hierbij geldt echter dat banken verplicht zijn om te onderzoeken of die extra financiering past bij het reguliere inkomen van de huiseigenaar. Zit die al met zijn bestaande hypotheek aan het maximum, dan kan dit ertoe leiden dat de bank geen extra lening mag verstrekken. Ook voor ouderen die wel een eigen woning hebben, maar een beperkt inkomen dat alleen bestaat uit AOW, zal het onder de huidige wetgeving moeilijk worden een financiering bij de bank aan te gaan om de kosten van herstel van de fundering te financieren. Het probleem is groot en zal in de komende jaren alleen maar groter worden. De huidige politiek heeft hier nog geen oplossing voor gevonden.

Bouwkundige taxatie bij aankoop

Ga je een woning kopen, dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Bij dit type keuring wordt echter bijna nooit onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de fundering. Dit komt omdat tot op heden het onderzoeken van de fundering uitgebreide werkzaamheden met zich meebrengt, waarvan de kosten van een dergelijke, uitgebreide keuring ettelijke duizenden euro’s bedragen. Er wordt nu hard gewerkt aan onderzoeken waarbij met een investering van rond de € 300 een betrouwbare indicatie kan worden verkregen over de kwaliteit van de fundering. Maar die onderzoeken verkeren nog in de pilot-fase.

Een advies op maat?

Laat je gegevens achter.

Contactformulier