De ene autoverzekering is de andere niet

Vergelijken, we doen het allemaal en het wordt ons ook erg gemakkelijk gemaakt. Misschien wel iets té gemakkelijk. Lees dit artikel maar eens. 
 
Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen die autoverzekeringen aanbieden. Tussen die verschillende verzekeringen bestaan grote verschillen. Voordat je een keuze maakt, is het verstandig ons advies te vragen.
 
Bijna 9 miljoen auto’s
Begin 2021 telde Nederland 8.8 miljoen personenauto’s. Al die auto’s moeten minimaal verzekerd zijn tegen het risico van wettelijke aansprakelijkheid als zij op de openbare weg komen. Er zijn veel verschillende autoverzekeringen. Van de buitenkant lijken die vaak op elkaar. Maar wie de verschillende voorwaarden echt gaat vergelijken, ziet grote verschillen. We noemen er een aantal 
  • Wanneer je jouw auto volledig casco verzekert en de auto raakt door een ongeval volledig vernield, tot welke datum krijg je dan de nieuwwaarde vergoed?  Bij sommige verzekeraars is dit tot drie jaar na aanschaf. Bij andere verzekeraars kan dat (veel) korter zijn.
  • Hoe zit het wanneer jouw auto in het buitenland beschadigd raakt? Heb je dan recht op vervangend vervoer en noodzakelijke overnachtingskosten? Bij de ene verzekeraar wel en bij de andere niet.
  •  Ook de schadevergoeding bij schade aan de voorruit verschilt sterk. Bij de ene verzekeraar betaal je geen enkel eigen risico. Bij de andere kan dit zo maar € 250 zijn. Weer andere verzekeraars keren ruitschade helemaal niet uit wanneer je deze laat repareren door een niet door de verzekeraar erkende reparateur.
  • Over ruitbreuk gesproken. Een raam dat breekt, bijvoorbeeld bij diefstal kan de bekleding van jouw auto of de bagage in de auto beschadigen. Ook hier geldt: de ene verzekeraar vergoedt de schade wel en de andere niet.
  • De terugval in bonus /malus na een schade verschilt per verzekeraar sterk. 
Minder kilometers? Dan misschien verstandig om verzekering aan te passen
Bij het afsluiten van je autoverzekering heb je aangegeven hoeveel kilometers je normaal gesproken per jaar rijdt. Hoe meer kilometers, hoe hoger de verzekeringspremie zal zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe baan krijgt waardoor je veel minder hoeft te reizen dan toen je de verzekering afsloot, dan kan het aantal kilometers lager uitkomen dan wat je oorspronkelijk had opgegeven. Dat geldt ook wanneer jij en jouw werkgever besluiten dat je in de komende tijd een of meer dagen in de week vanuit huis werkt.

Het kan dan verstandig zijn om de verzekeraar te vragen de verzekeringspremie over een lager aantal kilometers te laten berekenen. Heb je een relatief dure auto en nog weinig korting wegens schadevrije jaren, dan kan dat op jaarbasis een behoorlijke korting opleveren op de premie. 
 
Laat ons jouw autoverzekering controleren
Heb jij jouw autoverzekering nog niet via ons kantoor afgesloten, laat ons dan eens naar deze verzekering kijken. Wij gaan graag na of er op dit moment voor jou betere alternatieven zijn.
Cookie instellingen