Fatbike kan vette problemen opleveren
Niet iedereen is er enthousiast over: de fatbike. Robuuste fietsen met dikke banden. Vaak met zeer jonge bestuurders die snel rijden. Er bestaan grote verschillen tussen fatbikes. Die verschillen kunnen grote, juridische gevolgen hebben.
Vier types fatbike
Vanuit juridisch oogpunt kan je fatbikes in vier groepen indelen:
1. Fiets met trapondersteuning die niet harder dan 25 km per uur gaat
a. Geen verzekeringsplicht
b. Geen minimumleeftijd
c. Geen helmplicht.
2. Fiets met trapondersteuning die harder dan 25, maar niet harder dan 45 km per uur gaat
a. Minimumleeftijd 16 jaar
b. Verzekeringsplicht
c. Helmplicht
d. Rijbewijsverplichting.
3. Fiets met trapondersteuning én een gashendel
a. Minimumleeftijd 16 jaar
b. Verzekeringsplicht
c. Helmplicht
d. Rijbewijsverplichting.
4. Fiets met uitsluitend gashandel en zonder trapondersteuning
Het is verboden om met deze fiets aan het verkeer deel te nemen.
En toen gebeurde er een ongeluk
Stel dat er een ongeval plaatsvindt waarvan vastgesteld wordt dat de bestuurder van de fatbike aansprakelijk is. Hoe is dan de situatie?
Bij de fiets met trapondersteuning die niet harder kan dan 25 km per uur zal de schade vergoed worden door de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren AVP, mits de bestuurder of diens ouders deze verzekering hebben afgesloten.
Bij de andere drie typen fietsen zal er geen recht op vergoeding zijn op grond van de AVP. Is voor de betreffende fatbike geen aparte verzekering afgesloten, dan zal de jongere of diens ouders deze schade zelf moeten vergoeden. Zeker als de bestuurder van de fatbike bij anderen letsel heeft veroorzaakt, kan dat tot enorme schadebedragen leiden.
Vraag ons advies
Heb jij zelf of een of meer van jouw kinderen een fatbike? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je dan graag uitgebreider over de vraag welke risico’s jouw verzekeringen wel en niet vergoeden in relatie tot deze fatbike.