Verzekeraars strenger op bellen en appen in het verkeer

We weten het echt wel. Maar de verleiding is groot. Er klinkt een signaal dat er een berichtje op je mobiel binnenkomt. Even kijken. Niets mis mee. Tenzij je op dat moment aan het verkeer deelneemt.

 Verkeer vraagt al je aandacht

Het gebruik van de mobiel tijdens het besturen van een auto is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Dat is niet zo verwonderlijk. In Nederland is het verkeer vaak intensief. In steden en dorpen heb je te maken met een grote variatie aan medeweggebruikers: van supersnelle fietsen tot kinderfietsen, van bedaarde wandelaars tot fanatieke hardlopers. Die verschillende verkeersdeelnemers letten niet altijd op. Meestal gaat dat goed, omdat een andere verkeersdeelnemer dit op tijd ziet en maatregelen neemt om een ongeval te voorkomen. Deelname aan het verkeer vraagt om permanente oplettendheid en ook rekening houden met inschattingsfouten van anderen.

Mobiel leidt af

Het gebruik van een mobiel kan op het moment dat een ander een foutje maakt fatale gevolgen hebben, omdat jij als bestuurder – bijvoorbeeld van een auto – niet op tijd kunt ingrijpen. Daarnaast kan zo’n moment van onoplettendheid er natuurlijk ook toe leiden dat je zelf een fout maakt, bijvoorbeeld door die auto die van rechts komt te laat op te merken.

Hoge boete

Juist omdat het gebruik van een mobiel tijdens het besturen van een auto de kans op een ongeluk sterk verhoogt, is de boete hoog. Met ingang van 1 juli 2025 bedraagt deze maar liefst €430 (plus €9 administratiekosten). Nieuw is dat ook de verzekeraar van jouw auto de voorwaarden van de verzekering aanpast.

Schadeaangifteformulier

Wanneer je een autoverzekering afsluit, krijg je een SAF. Dat is geen enge ziekte, maar staat voor Schadeaangifteformulier. Na een ongeval vul je dit formulier in. Is er een ander motorvoertuig bij betrokken, dan heeft die persoon ook zo’n formulier. Beide bestuurders vullen het formulier in en ondertekenen het. Vervolgens stuurt ieder dit naar de eigen verzekeringsmaatschappij. De medewerkers van die verzekeraars bekijken dan de formulieren. Soms is de “schuldvraag” direct duidelijk. Soms zal men aanvullende vragen stellen. In de loop van de komende maanden zal in de nieuwe SAF’s een extra vraag worden opgenomen:  Werd er een mobiel elektronisch apparaat vastgehouden of met de hand bediend?”

Gevolgen kunnen per verzekeraar verschillen

Beantwoord je bovenstaande vraag met “ja”, dan kunnen de gevolgen hiervan per verzekeraar verschillen. Er zijn inmiddels al verzekeringsmaatschappijen die in dat geval geen schadevergoeding uitkeren. Voor zover zij verplicht zijn om de door jou veroorzaakte schade aan een derde te vergoeden, kunnen zij het bedrag op jou verhalen. Andere verzekeraars passen een korting toe op de schadevergoeding. Maar er zijn ook maatschappijen die (vooralsnog) geen gevolgen verbinden aan het feit dat je tijdens het ongeval een mobiel in je hand had.

En wat als je de vraag niet naar waarheid beantwoordt?

Tja, de verleiding kan groot zijn om, terwijl je tijdens het ongeval bezig was met je mobiel, bovenstaande vraag niet naar waarheid te beantwoorden. Dat is niet verstandig. Wanneer de verzekeraar later ontdekt dat je de vraag opzettelijk onjuist hebt ingevuld, kan dat hele vervelende gevolgen voor jou hebben. Dus: niet doen! Maar het allerbeste is natuurlijk: geen mobiel tijdens het deelnemen aan het verkeer.

 

Een advies op maat?

Laat je gegevens achter.

Contactformulier