Wanneer je een bedrijfspand hebt waar op het dak de naam van jouw bedrijf groot is vermeld, dan is het duidelijk: jij bent ondernemer! Maar hoe zit het wanneer je naast de betaalde arbeid die je verricht, vanuit huis een eigen bedrijf(je) begint op te bouwen?
Uitgangspunt: jij bent particulier
Of het nu gaat om het afsluiten van een hypotheek of verzekering. Het is belangrijk dat de bank of de verzekeringsmaatschappij weet of jij de verzekering of hypotheek afsluit als particulier of als ondernemer. Wil je geen problemen krijgen, dan is het belangrijk dat je hierover zelf duidelijk bent.
Hypotheek: verhuur niet automatisch toegestaan
Heb je een woning met een hypotheek en kies je ervoor om ergens anders te gaan wonen dan mag jij jouw “oude” woning niet zomaar gaan verhuren van de bank die de hypotheek op deze woning heeft verstrekt. Je zal hiervoor dan vaak schriftelijke toestemming van de bank moeten hebben. Verhuur van de woning wordt gezien als een “zakelijke activiteit”.
Inboedelverzekering
Neem als voorbeeld dat je vanuit huis begint met de online verkoop van bepaalde kleding. Met de gedachte dat je, wanneer de zaken goed gaan, op enig moment hiervan jouw hoofdactiviteit maakt. Je hebt dan mogelijk een voorraad kleding in huis liggen. Wanneer door brand of diefstal deze voorraad verloren gaat dan zal jouw particuliere schadeverzekering deze schade niet vergoeden. En dan is het maar de vraag of jij als startende ondernemer deze financiële schade kunt dragen.
Autoverzekering
Misschien ben je reuze handig en bouw je een eigen netwerk van klanten op, waarvoor je kleine bouwkundige klussen doet. Met jouw particulier verzekerde auto vol met gereedschap ga je dan naar de klanten. Bij schade of diefstal van de auto is het maar de vraag of de verzekeringsmaatschappij deze schade zal vergoeden. Want voor de verzekeringsmaatschappij is een particuliere autoverzekering iets heel anders dan een auto die bedrijfsmatig wordt gebruikt.
Aansprakelijkheidsverzekering
Het overgrote deel van de Nederlanders beschikt over een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren, AVP. Deze verzekering, zoals de naam al aangeeft, dekt de aansprakelijkheid die jij als particulier veroorzaakt. Neem het voorbeeld dat je in de winkelstraat loopt en druk bezig bent met het bekijken van de berichten op jouw mobiel. Doordat de berichten interessanter zijn dan de omgeving waar je loopt zie je oom Joop over het hoofd die door jouw onoplettendheid valt en zijn heup breekt. Naast pijn en verdriet van oom Joop kan de financiële schade aanzienlijk zijn. Daarvoor ben jij aansprakelijk en het is dan maar goed dat je een AVP hebt afgesloten.
Maar stel nu dat je klusjesman bent en bij oom Joop thuis een aantal lampen ophangt en dán oom Joop omver loopt. Op dat moment vergoedt jouw AVP deze schade niet omdat je op het moment van ongeval als ondernemer bezig was. Daar zijn andere verzekeringen voor. De schade van oom Joop zal je dan zelf moeten betalen.
Overleg met ons
Wij hebben hier maar een paar voorbeelden gegeven waar het bij financiële producten belangrijk is heldere afspraken te maken of je dit product afsluit als particulier of (ook) als ondernemer. Wij steunen je graag als je het ondernemerspad opgaat. Niet alleen met adviezen maar ook door samen met jou te kijken welke financiële producten in jouw situatie extra aandacht nodig hebben.