Verkopers van een woning geven vaak de voorkeur aan kopers die geen voorbehoud van financiering eisen. Voor de koper brengt dit een risico met zich mee. Dit risico kan je beperken. Op welke wijze dit kan, leggen wij hierna uit.
Korte, wettelijke bedenktermijn
Wanneer je met een verkoper van een woning in onderhandeling bent, kan je het op enig moment eens worden over de koopprijs en andere voorwaarden. Er zal dan een koopovereenkomst worden gesloten. Teken je die, dan geldt er een heel korte, wettelijke bedenktermijn van slechts enkele dagen. Deze termijn is slechts drie dagen en gaat in op de dag nadat je het koopcontract hebt ontvangen.
Niet nakomen van de koopovereenkomst
Is de wettelijke bedenktermijn verstreken, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Je zal dan de woning moeten afnemen. Doe je dat niet, dan is in de meeste koopovereenkomsten opgenomen dat je 10% van de overeengekomen koopprijs als boete moet betalen. Daarnaast kan de verkoper ook nog eens bij jou een extra schadevergoeding eisen als hij kan bewijzen dat zijn werkelijke schade hoger is dan deze 10%.
Zekerheid over hypotheek duurt vaak langer de wettelijke bedenktermijn
Om de aankoop van de woning te financieren zul je waarschijnlijk een hypotheek nodig hebben. Wanneer je deze financiering bij een bank aanvraagt, zal de bank bijna altijd meer tijd nodig hebben om hierover een besluit te nemen dan de termijn van de wettelijke bedenktermijn. Dit betekent dus dat je een verplichting aangaat zonder dat je zeker weet dat je een lening kan sluiten om de koopsom te betalen. Daarmee neem je het risico dat wanneer de lening niet doorgaat je de boete van 10% van de koopsom moet betalen.
Waarom zou je de hypotheek niet kunnen afsluiten?
Er kunnen tal van redenen zijn waarom een bank jou de lening zoals je die nodig hebt, niet wil verstrekken. Bijvoorbeeld omdat jouw inkomen te laag is. Of omdat jouw inkomen onvoldoende zeker is, bijvoorbeeld omdat je net als zelfstandig ondernemer bent begonnen. Of omdat de rente over de aangevraagde lening onverwacht hard is gestegen waardoor de totale woonlasten voor jouw inkomen te hoog worden. Of omdat… Zo kunnen wij nog wel even doorgaan. Er zijn allerlei redenen waarom een bank jou niet de lening wil geven die jij nodig hebt om de woning te kunnen kopen.
Opnemen van een financieringsvoorbehoud is verstandig. Maar…
De wettelijke bedenktermijn van drie dagen is kort. Je kan aan de verkoper voorstellen dat je niet gedwongen bent om de woning af te nemen als het binnen een bepaalde termijn, bijvoorbeeld vier of zes weken niet lukt bij een bank een hypotheek te krijgen. Dit heet het maken van een financieringsvoorbehoud. Het voordeel voor jou is dat, wanneer het inderdaad niet lukt om de noodzakelijke financiering rond te krijgen, jij de woning niet hoeft af te nemen en geen boete verschuldigd bent. Jouw voordeel is echter het nadeel van de verkoper. Die weet gedurende de termijn van het financieringsvoorbehoud, dus de vier of zes hiervoor genoemde weken, niet zeker of zijn woning nu wel of niet verkocht is. Verkopers geven daarom de voorkeur aan kopers die de woning kopen zonder financieringsvoorbehoud.
Voor jou als koper betekent dit dat de meeste verkopers óf jouw bod afwijzen en je dus geen woning kunt kopen óf dat je koopt zonder financieringsvoorbehoud met daarmee het risico dat je de lening niet kunt afsluiten en een boete moet betalen.
Garantstelling is mogelijk
Tegenwoordig is het mogelijk een garantstelling te kopen voordat je een bod uitbrengt. Dit werkt als volgt. Voordat je een bod uitbrengt wordt jouw inkomen en de waarde van het pand beoordeeld. Op basis van deze gegevens ontvang je dan een certificaat. In dit certificaat wordt aangegeven tot welk bedrag het verantwoord is een bod uit te brengen. Blijf je binnen dit bedrag, maar lukt het nadien toch niet om de hypotheek rond te krijgen, dan wordt de boete wegens het niet afnemen van de woning volledig vergoed.
Met deze garantstelling kan je dus met minder risico toch een bod uitbrengen zonder financieringsvoorbehoud. Over deze garantstelling zijn nog wel een aantal zaken te vertellen die je moet weten voordat je deze optie overweegt. Denk je dat deze garantstelling iets voor jou is? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag uitgebreider dan wij in dit artikel kunnen doen.