De rente voor hypotheken stijgt snel

De rente voor hypothecaire leningen stijgt snel. Niemand die weet of het einde van deze stijging al in zicht is.
 
Door de snelheid waarmee de hypotheekrente momenteel stijgt, vragen veel huiseigenaren van wie de rentevastperiode binnenkort afloopt zich af wat verstandig om is nu te doen.
 
In veertienjaar tijd niet zo snel gestegen
In de afgelopen jaren was de rente voor hypothecaire geldleningen historisch laag. Aan die periode lijkt nu toch een einde te komen. In de afgelopen veertien jaar steeg de hypotheekrente niet zo snel als in de eerste drie maanden van 2022. Een einde aan deze stijging is nog niet in zicht. Niemand durft ook een voorspelling te doen waar een maximum aan deze hypoheekrente eventueel zou kunnen liggen. Ouderen onder ons hebben nog de tijd meegemaakt dat wij het heel normaal vonden dat de rente voor hypotheken boven de 10% lag. 
 
Hoogte rente bepaalt mede het maximale bedrag dat je kunt lenen
De hoogte van de rente die je moet betalen over de lening die je afsluit voor de aankoop van een woning, bepaalt mede het maximale bedrag dat je kunt lenen. Hoe hoger de rente, hoe lager dit bedrag is. Dat geldt voor alle kopers die de aankoop van een woning met geleend geld moeten financieren. Wanneer er minder consumenten zijn die de aankoop van een woning nog kunnen financieren zou dit er toe kunnen leiden dat de sterke stijging van de prijzen van woningen afvlakt of dat de huizenprijzen weer wat gaan dalen.
 
Einde rentevastperiode
Heb je al een hypotheek dan heb je ook een afspraak met de bank gemaakt voor welke periode de rente die je over de hypotheek betaalt ongewijzigd zal blijven. In de afgelopen jaren hebben mensen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek massaal ervoor gekozen  de rente voor een periode van 20 of 30 jaar vast te zetten. Uiteraard deden zij dit omdat de rente op dat moment heel laag was en door deze rente lang “vast” te zetten zij zeker wisten dat zij niet met een sterke tussentijdse stijging van de woonlasten geconfronteerd zouden worden. De huidige stijging van de rente raakt hen dan ook niet zolang zij hun huidige hypotheek houden of kunnen laten “meeverhuizen” indien zij een andere woning willen kopen

Anders ligt dit met huiseigenaren van wie in de komende tijd de rentevastperiode op hun bestaande hypotheek eindigt. Deze mensen zullen van de bank een nieuw voorstel krijgen. Het aanbod dat zij dan krijgen, kan nog altijd lager zijn dan de rente die zij nu misschien betalen. Maar zo laag als de rente een paar maanden geleden was, krijgen zij niet meer van de bank aangeboden.   

Misschien dat bij jouw hypotheek het moment waarop de bestaande rentevastperiode afloopt, pas over zes of 12 maanden aanbreekt. In de tussentijd kan de rente echter verder stijgen. De rente is op dit moment nog altijd relatief laag.
 
Je kunt ervoor kiezen jouw bestaande hypotheek “open te breken” Je geeft dan aan de bank aan dat je nú een nieuwe rentevastperiode wilt afspreken. Waarbij je bijvoorbeeld de rente op het huidige niveau voor een periode van 20 of 30 jaar vastzet. Daarmee krijg je weer de zekerheid dat verdere rentestijgingen in de komende decennia geen gevolg voor jouw hypotheeklasten zullen hebben.

De bank zal, wanneer de rente die je nu betaalt hoger is dan de rente die je voor de nieuwe periode afspreekt, wel eenmalig kosten in rekening brengen voor het verlies dat de bank lijdt doordat je de afgesproken renteperiode niet “vol” maakt. Deze kosten kan je in de nieuwe hypotheek meefinancieren en zijn ook aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
 
Loopt in de komende tijd de afspraak over de rente die je betaalt over jouw hypotheek af? Maak dan een afspraak met ons kantoor. Samen kijken wij dan of het verstandig en mogelijk is om deze hypotheek open te breken en nu voor een langere tijd te kiezen voor een nieuwe (lage) rente. 
Cookie instellingen