Dreigende betalingsproblemen? Niet mee blijven rondlopen!

“Tussen de 540.000 en 860.000 huishoudens komen door de hoge inflatie in betalingsproblemen”...
 
540.000 tot 860.000 gezinnen kunnen in financieel zwaar weer terechtkomen volgens een recent rapport van De Nederlandsche Bank. Daar worden wij even stil van. De zorg en het leed achter deze getallen is groot.
 
Grote delen van de bevolking
De sterk gestegen inflatie en kosten van energie leiden bij grote delen van de bevolking tot zorgen en problemen. Ook gezinnen die tot voor kort goed konden rondkomen van het gezinsinkomen, zien opeens dat er maandelijks een tekort is. Heb je een financiële buffer dan kan je zo’n maandelijks tekort tijdelijk opvangen. Maar ook daar komt een einde aan en heb je geen buffer, dan is er direct een probleem.
 
Bezuinigen, uitstellen en schuiven
De meeste mensen die zien dat de kosten oplopen zullen kijken waar ze op kunnen bezuinigen. Bijvoorbeeld door niet uit eten te gaan of minder nieuwe kleding te kopen. Op veel kosten zoals huur of hypotheek is niet snel te bezuinigen. De kosten van een auto zijn hoog, maar de auto wegdoen is geen optie wanneer deze onmisbaar is voor woon-werkverkeer. Wanneer er weinig ruimte meer is om te bezuinigen, gaan veel mensen de betaling van rekeningen uitstellen. Dat kan even lucht geven. Maar niet voor lang. Want uiteindelijk moeten de rekeningen toch betaald worden, met het risico dat wanneer deze te laat betaald worden er allerlei extra kosten in rekening worden gebracht. Is de nood nog hoger, dan is te zien dat er gekozen wordt een deel van de rekeningen wel te betalen en andere niet, ook niet na langere tijd.
 
Kom met ons praten
Juist in deze bijzondere tijd willen wij er zijn om onze relaties te helpen waar wij kunnen. De praktijk laat zien dat hoe eerder wij met onze relaties in gesprek komen over dreigende betalingsproblemen hoe meer mogelijke oplossingen wij kunnen proberen te vinden. Bij tijdelijke betalingsproblemen zijn de meeste banken bereid om mee te denken wanneer de hypotheeklasten niet (volledig) betaald kunnen worden. Er kan bijvoorbeeld tijdelijk een pauze worden ingelast in de aflossing.

Maar soms kunnen wij ook aanpassingen aanbrengen in jouw pakket financiële diensten waardoor je tijdelijk financieel even meer lucht krijgt.

Ons belangrijkste advies dat wij nu willen geven is dat je direct contact met ons opneemt wanneer je zorgen hebt over dreigende betalingsproblemen. Wij zullen dan de tijd nemen om samen met jou te kijken of wij deze zorgen kunnen verlichten.
Cookie instellingen