Geen overdrachtsbelasting: Dat scheelt!

Starters hoefden, onder voorwaarden, al geen overdrachtsbelasting te betalen. De regels worden nog gunstiger.
 
Koop je een woning om zelf in te gaan wonen, dan moet je hierover 2% overdrachtsbelasting betalen. Starters hoeven dat niet. Per 1 januari wordt de regeling voor starters zelfs nog gunstiger!
 
Overdrachtsbelasting bij koopwoning die je niet zelf gaat bewonen
Wanneer je een woning koopt die je niet zelf gaat bewonen, dan moet je bij de overdracht van de woning 10,4% overdrachtsbelasting betalen. Deze overdrachtsbelasting wordt berekend over de koopsom van de woning. Deze situatie speelt niet alleen wanneer ouders voor hun kind een woning kopen, maar ook wanneer je zelf een vakantiewoning of een woning om te verhuren koopt.
 
Overdrachtsbelasting bij koopwoning die je zelf gaat bewonen
Heb je al een woning maar wil je verhuizen dan betaal je over de aankoop van de nieuwe woning 2% overdrachtsbelasting. Weliswaar is dat een stuk minder dan de 10,4%, maar het blijft veel geld.
 
Overdrachtsbelasting voor starters: dubbel goed nieuws!
Ga je voor het eerst een woning kopen en ga je zelf in die woning wonen, dan is er een grote kans dat je helemaal geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Tot nu toe was de vrijstelling van toepassing op woningen met een waarde tot €440.000, maar vanaf 2024 wordt deze grens verhoogd naar €510.000. Dit betekent dat je als starter geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van een woning onder dit bedrag.
 
Er gelden wel voorwaarden
Aan de vrijstelling van overdrachtsbelasting zijn wel voorwaarden verbonden. Enkele hiervan zijn: 
  • Je verwerft de woning om hierin zelf voor langere tijd te gaan wonen.
  • Je bent op het moment van aankoop meerderjarig maar jonger dan 35 jaar.
  • De waarde van de woning mag (vanaf 1 januari 2024) niet hoger zijn dan €510.000,--.
  • Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling. (je mag dus wel eerder een eigen woning hebben gehad mits je daarbij maar geen gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling).
  • Is de koopprijs meer dan de vrijstellingsgrens dan vervalt voor de hele koopsom de vrijstelling.
 
Oriënteren op de woningmarkt?
Ga jij je oriënteren op de woningmarkt? Maak dan eerst een afspraak met ons kantoor. Wij geven je dan een indicatie binnen welke grenzen de aankoop van een woning in jouw situatie waarschijnlijk goed is te financieren. Omdat wij de lokale markt goed kennen, hebben wij misschien nog wel andere interessante tips voor je. Bijvoorbeeld over bepaalde subsidies. Maak gerust een afspraak met ons.
 
Cookie instellingen