Hypotheekrente? Wie het weet mag het zeggen

Er is de laatste tijd veel veranderd op hypotheekgebied. De rente fors is gestegen. Hoe gaat deze zich ontwikkelen?
 
Vele jaren was de rente voor hypotheken onnatuurlijk laag. Die situatie is pijlsnel veranderd in een markt waarin de rente fors is gestegen en nog niet uitgestegen lijkt. Wat de rente in de komende jaren gaat doen? Niemand die daar zekerheid over kan geven.
 
De lage rente ligt achter ons
Gedurende een relatief groot aantal jaren hebben wij een markt gezien met een onnatuurlijk lage rente voor hypotheken. Percentages van 1% tot 2 % die voor een periode van tot wel 40 jaar werden gegarandeerd was in de geschiedenis nog niet vaak voorgekomen. Veel mensen die in de afgelopen jaren een hypotheek afsloten of een bestaande lening vernieuwden, hebben gekozen voor een heel lange rentevastperiode. Zij zijn daardoor verzekerd dat ver in de toekomst zij over hun lening een extreem lage rente hoeven te betalen.
 
Probleem voor nieuwe toetreders op de markt
Anders is het beeld wanneer je nu voor het eerst een woning gaan kopen of een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Verhuizen bijvoorbeeld, omdat je relatie is geëindigd en een van beiden een andere eigen woning gaat betrekken. Je wordt nu geconfronteerd met fors hogere rentes dan een jaar geleden.
 
Bij het aangaan van een lening voor de aankoop van een woning spreek je met de bank af dat je maandelijks een bedrag betaalt voor aflossing van de lening en voor de rente over de schuld die nog openstaat. Meestal wordt afgesproken dat de lening in 30 jaar wordt afgelost.
 
Bij een hogere rente stijgen de maandlasten. Omdat een bank altijd toetst in hoeverre je deze maandlasten kunt dragen, komt het er in het kort op neer dat je bij een stijgende rente in de meeste gevallen een lager bedrag kunt lenen voor de aankoop van een woning dan wanneer de rente laag is.
 
Wat doen de prijzen van de woningen?
Dat je nu misschien bij eenzelfde inkomen maximaal een lager bedrag kunt lenen dan bijvoorbeeld 18 maanden geleden, hoeft geen probleem te zijn wanneer de prijzen van de woningen in die 18 maanden ook zijn gedaald. Met een lagere lening kun je dan toch nog een gelijkwaardige woning kopen. Hoewel de prijzen van woningen wel onder druk staan, is het nog te vroeg om te voorspellen dat de prijzen sterk gaan dalen. De vraag naar woonruimte is nog steeds veel groter dan het aanbod. Normaal gesproken een situatie waarin een sterke prijsdaling van woningen niet is te verwachten.
 
Wat gaat de rente doen?
Waar er nog geen overtuigende signalen zijn dat de prijzen van woningen sterk gaan dalen, zien wij wel signalen dat de rente voor hypothecaire geldleningen nog verder kan stijgen en mogelijk voor langere tijd op ongeveer het huidige niveau blijft. Een terugkeer naar een rente van rond de 1% voor hypothecaire geldleningen lijkt op dit moment niet erg realistisch om te verwachten.
 
Verken tijdig de opties
Het kan zijn dat je weet dat je binnen een paar jaar de rente over jouw bestaande hypotheek moet verlengen, of dat je weet dat je in de komende tijd een woning wilt kopen en daarvoor een lening zal moeten afsluiten. Ons advies is dan om niet te wachten tot het moment daar is. Neem de tijd en de rust om te onderzoeken of zo’n nieuwe lening in jouw situatie haalbaar lijkt en zo niet welke alternatieven er dan zijn. Onze ervaring is dat hoe langer je tijd hebt om dit te onderzoeken hoe meer mogelijke alternatieven in beeld komen.
Wil je eens hierover met ons verder praten, dan kan dat natuurlijk. Bel ons gerust op voor het maken van een afspraak.
Cookie instellingen