Je mag met een hypotheek niet zomaar je woning gaan verhuren

Je hebt een eigen woning. Dan op een mooie dag ontmoet je iemand... 
 
Er is een klik en er ontstaat een relatie. Een tijdje later besluit je te gaan samenwonen. Die ander heeft ook een woning. Maar in een andere stad. Dus…
 
Samenwonen wel zo gezellig
Natuurlijk kan je besluiten om beiden de eigen woning aan te houden en daarin te blijven wonen. Maar of dat nu zo gezellig is wanneer je echt samen met die ander de rest van je leven wilt delen? Maar ja om die woning direct te verkopen? Je weet het nooit. Misschien valt die ander in het dagelijks leven toch wel een beetje tegen.
 
Is het dan verstandig in de tussentijd de woning te verhuren? Er is een grote behoefte aan woonruimte. Wanneer de huurinkomsten hoger zijn dan de kosten van de woning is dit misschien ook een aantrekkelijke stukje extra inkomen.
 
Kijk eerst even in de hypotheekvoorwaarden
Wanneer je van plan bent om de woning te verhuren en er rust op die woning een hypotheek, kijk dan eerst eens in de hypotheekvoorwaarden. Wanneer je door die vele kleine lettertjes en onbegrijpelijke termen door de bomen het bos niet meer ziet, kom dan gewoon even bij ons langs. Dan kijken wij samen. Het voordeel is dat wij ongeveer weten waar staat wat we dan zoeken.
 
De kans is heel groot dat in de voorwaarden staat dat de bank niet toestaat dat de woning wordt verhuurd. Nu kan je dat natuurlijk stiekem toch doen in de hoop dat de bank dat niet ontdekt. Maar dat is echt niet aan te raden. Want wanneer de bank dit toch ontdekt, mogen zij de lening meteen ongedaan maken. Je wordt dan gedwongen om direct het geleende bedrag terug te betalen. Hoe je dat moet financieren? Door het verkopen van de woning? Wanneer net op dat moment de prijzen van woningen weer gedaald zijn, heb je dan vette pech. Houd er ook rekening mee dat de huurder de woning niet zo maar gaat verlaten. En de prijs van een woning die is verhuurd, is echt lager dan een woning die zonder huurders wordt opgeleverd.
 
De lening kan je ook terugbetalen door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar ook dat gaat misschien minder makkelijk dan je nu denkt. Want in deze situatie heb je dus opzettelijk in strijd gehandeld met de voorwaarden van de hypotheek. De bank kan in zo’n geval besluiten dit te melden in een register dat alle banken kunnen raadplegen. Indien de bank, waar je de nieuwe hypotheek wilt afsluiten, dit register raadpleegt en ziet dat je eerder een conflict hebt gehad met een andere bank, kan zij de acceptatie van jouw aanvraag weigeren of extra kosten in rekening brengen. Allemaal zaken waar je niet op zit te wachten.
 
Is er dan nooit iets mogelijk?
Jawel hoor. Maar dat begint met eerlijk te zijn naar de bank. Door tijdig jouw situatie uit te leggen en te vragen of zij akkoord gaat dat je de woning gaat verhuren. Daar zal de gemiddelde bank niet direct bij het eerste telefoontje dat je pleegt ja op zeggen. De bank zal naar tal van zaken kijken. Ook naar de vraag of de huurder bereid is een verklaring te ondertekenen dat hij het gehuurde direct zal verlaten als de woning verkocht moet worden.  Het is een “gunst” en geen “recht” wanneer de bank die in haar voorwaarden heeft opgenomen dat je de woning niet mag verhuren, hier toch toestemming voor geeft. Dat vereist goed overleg en komen met de goede argumenten. Wij kunnen je daarbij helpen. We kunnen echt niets van tevoren beloven, maar gaan dan heel erg ons best doen om jouw belangen zo goed mogelijk te behartigen.  
Cookie instellingen