Lenen bij werkgever om woning te verduurzamen

Wie wil dat niet: een werkgever die bijspringt bij het duurzamer maken van je woning. Er zijn wel wat aandachtspunten! 
 
Meerdere (grotere) werkgevers hebben besloten om hun werknemers de mogelijkheid te bieden om een lening af te sluiten en daarmee hun woning energiezuiniger te maken. Op zich is dit een positieve ontwikkeling.
 
Kosten energie sterk gestegen
De kosten van energie zijn in zeer korte tijd sterk gestegen. Niemand weet of deze kosten voor langere tijd hoog blijven of dat deze binnen afzienbare tijd weer naar het “oude” niveau gaan. Intussen leiden de hoge energielasten bij steeds meer gezinnen tot financiële problemen.
 
Werkgevers komen in actie
Een aantal (grotere) werkgevers heeft inmiddels besloten hun werknemers geld te lenen dat gebruikt kan worden om de eigen koop- of huurwoning energiezuiniger te maken.
 
Voordeel voor de werknemers is dat deze leningen snel en gemakkelijk worden verstrekt, de werkgever vaak een lage rente rekent en er soms zelfs sprake is van een fiscaal voordeel.
 
Ook aandachtspunten
Het is een goede ontwikkeling dat langs meerdere kanten zowel huurders als eigenaren van woningen worden geholpen hun woning versneld energiezuiniger te maken. Maar bij aanvullende leningen via werkgevers zijn er wel een aantal aandachtspunten. Deze betreffen onder meer: 
  • Eigenaren van een woning waarop al een hypotheek rust, kunnen vaak en zonder extra kosten al een extra bedrag via deze hypotheek opnemen om het energiezuiniger maken van de woning te financieren. Het voordeel is dat deze rente in veel gevallen in mindering mag worden gebracht op het belastbaar inkomen en dat de lening wordt meegenomen met de bestaande leningen waardoor ook de aflossing over een grote reeks van jaren kan plaatsvinden en dat daarmee de gevolgen voor de maandlasten beperkt blijven. 
  • Als langs verschillende kanalen geld wordt geleend is het belangrijk dat er wel een goed totaaloverzicht blijft. Elke lening apart is misschien te dragen, maar verschillende leningen bij elkaar (bijvoorbeeld studielening, hypotheek, private lease, creditcardmaatschappij, lening bij werkgever) kunnen in totaliteit leiden tot een situatie waarin alle schulden en de rente die daarop betaald moet worden niet meer te dragen zijn. 
  • Bij een lening via een werkgever zal goed moeten worden geregeld wat de situatie is wanneer je uit dienst gaat. Maar ook voor welke termijn de rente “vast” staat. 
  • Ook punt van aandacht is hoe wordt omgegaan met “klachten”. Bij een bank kan je naar een onafhankelijke klachteninstantie (KiFiD). Maar hoe zit dat bij een lening via de werkgever? 
Wens tot verduurzamen? Oriënteer je goed
Het verduurzamen van de woning is in de meeste gevallen verstandig. Het bespaart energielasten, is aangenaam voor het verblijf in de woning, is goed voor het milieu en zal in veel gevallen ook de waarde van je woning positief beïnvloeden.

Er zijn veel manieren om deze verduurzaming te financieren. Er zijn fiscale voordelen maar ook subsidies om verduurzaming mogelijk te maken. Daarnaast zijn er verschillende manieren om de resterende kosten te financieren. Wil je hierover meer informatie hebben, maak dan een afspraak met ons kantoor.
Cookie instellingen