Looptijd hypotheek 40 jaar. Goed idee?

Wanneer u een hypotheek afsluit bij een bank is het gebruikelijk dat u de lening voor een periode van 30 jaar aangaat. Maar kan dat ook anders? 
 
In de meeste gevallen wordt bij het afsluiten van een hypotheek gekozen voor een leningsvorm waarbij de hypotheekschuld na 30 jaar volledig is afgelost. Op dit moment is het voor mensen die voor het eerst een woning kopen, vaak ook mogelijk te kiezen voor een hypotheek die niet in 30 maar in 40 jaar wordt afgelost.
 
Waarom 30 jaar?
Indien u na 1 januari 2013 voor de eerste keer een hypotheek heeft afgesloten, dan heeft u onder voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek, mits de hypotheekschuld binnen die 30 jaar volledig wordt afgelost. Bijna alle banken bieden daarom hypotheken aan met een maximale looptijd van 30 jaar.
 
Ook 40 jaar is mogelijk
Voor starters op de woningmarkt is het in een aantal situaties ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten die niet in 30 maar in 40 jaar moet worden afgelost. Aan de ene kant betaal je dan wel 10 jaar langer rente. Maar aan de andere kant wordt de aflossing van de schuld over 40 jaar gespreid en niet over 30 jaar, waardoor de maandelijkse kosten lager zijn.
 
Aftrekbaarheid hypotheekrente blijft 30 jaar
Wanneer u kiest voor een hypotheek met een looptijd van 40 jaar, ook dan blijft de maximale periode voor de hypotheekrenteaftrek 30 jaar. Dit betekent dat u in de laatste 10 jaar de volledige lasten van de hypotheekschuld  zelf moet dragen en hierover dus geen fiscaal voordeel meer wordt verkregen.
 
Tussentijds gedeeltelijk aflossen vaak mogelijk
Bij vrijwel elke hypotheek mag u jaarlijks zonder boete een bepaald percentage van de lening vrijwillig aflossen. Bij de keuze voor een 40-jarige hypotheek is het dus mogelijk dat u door tussentijdse, vrijwillige aflossingen te doen de lening toch in 30 jaar volledig aflost en daarmee over deze periode de hypotheekrenteaftrek volledig benut.
 
Rente kan voor lange periode worden vastgezet
De hypotheekrente is op dit moment uitzonderlijk laag. Bijzonder is dat het nu ook mogelijk is om voor een heel lange periode van bijvoorbeeld 30 jaar de rente vast te zetten. U heeft daarmee de zekerheid dat de lasten van uw hypotheek gedurende deze hele periode gelijk blijven. In combinatie met een 40-jarige looptijd van de hypotheeklening kan dat leiden tot relatief lage woonlasten.
 
Goed advies is belangrijk
Of een 40-jarige looptijd van een hypotheek in uw situatie mogelijk is en ook een verstandige keuze is, hangt van meerdere omstandigheden af. Wij gaan graag samen met u na of deze optie voor u interessant is. Wilt u hierover meer weten dan nodigen wij u uit contact met ons op te nemen. Wij maken dan graag een afspraak om met u.
Cookie instellingen