Schuld DUO telt na 1 januari 2024 anders mee voor bepalen maximale hypotheek

Ook voor jongeren geldt: veranderingen per 1 januari 2024. 
 
De maximale hypotheek die een bank jou mag verstrekken hangt onder meer af van de schulden die je hebt. Veel starters hebben een studieschuld. Deze schuld verlaagt het bedrag dat een bank je mag lenen voor de aanschaf van een woning.

Schulden verlagen de ruimte om geld te lenen voor de aanschaf van een woning
Wanneer je aan de bank vraagt jou een lening te verstrekken om de aankoop van een woning te financieren, dan zal de bank moeten onderzoeken of je de kosten van deze lening goed kan dragen. Aan de ene kant kijkt de bank naar jouw inkomen en of het de verwachting is dat je dit inkomen in de toekomst zal behouden. Aan de andere kant kijkt de bank ook naar jouw vaste lasten. Heb je schulden, bijvoorbeeld een private-lease auto, dan wordt maandelijks een deel van jouw inkomen daaraan besteed. Dat geld is dan niet meer beschikbaar voor rente en aflossing van je hypotheek. Bij schulden zal de bank jou dus een lager bedrag mogen lenen dan wanneer je geen schulden hebt.

Moeilijke positie voor jongeren
Voor jongeren is het vaak lastig om een woning te kunnen kopen. Het aanbod van woningen is klein en de prijzen hoog. Daarnaast is de rente over hypothecaire kredieten in korte tijd sterk gestegen. Jongeren zitten daarnaast vaak nog aan de onderkant van de inkomensladder. Waarschijnlijk zal dit inkomen in de jaren daarna wel stijgen. Maar nu staan ze nog onder aan de ladder. Of dat nog niet genoeg is, hebben veel jongeren (aanzienlijke) studieschulden. Deze schuld verlaagt opnieuw het bedrag dat een bank mag lenen.

Per 1 januari 2024 kleine verlichting
Waar tot op heden banken moesten kijken naar de oorspronkelijke studieschuld, geldt vanaf 1 januari 2024 de regel dat banken rekening moeten houden met de actuele studieschuld. Aflossingen die je op jouw studieschuld doet, verhogen daarmee het bedrag dat de bank aan jou mag lenen. Het is een kleine verlichting die niet opeens voor jongeren veel extra kansen schept om een woning te financieren, maar het helpt wel iets.

Jong en toch woning willen kopen? Laten wij samen kijken wat mogelijk is
Voor jongeren is het op dit moment niet gemakkelijk om een woning te kopen, met of zonder de aanpassing met betrekking tot de studieschulden. In onze adviespraktijk zien wij dat er vaak toch wel mogelijkheden zijn waaraan jongeren en banken niet direct denken. Soms kan tijdelijke, financiële steun van (groot-)ouders helpen. Enkele aanbieders zijn, onder voorwaarden, bereid rekening te houden met te verwachten toekomstige salarisstijgingen. Ook zijn er mogelijkheden om een deel van het te financieren bedrag goedkoop te lenen via regelingen die door de landelijke of regionale overheden worden aangeboden.

Wij willen het niet mooier maken dan het is. De positie van jongeren op de woningmarkt is niet goed. Toch loont het om op basis van jouw individuele situatie te kijken of er toch mogelijkheden zijn. Dat is soms een heel gepuzzel. Als het dan lukt is dat fijn voor onze klant en kijken wij ook met enige trots terug op het feit dat het toch weer is gelukt. Wil je eens met ons praten of er voor jou misschien mogelijkheden zijn om de aankoop van een woning te financieren? Maak dan een afspraak met ons. Je wordt en nooit slechter van, en wie weet…..
Cookie instellingen