Stijgende energieprijzen stimuleren het verduurzamen van de woning

Voor wie vanwege het klimaat denkt aan verduurzaming van de woning komt er nu wel een heel goede reden bij. 
 
De stijgende prijzen van energie stimuleren woningeigenaren om meer aandacht te besteden aan het verduurzamen van de woning. Inmiddels zijn er extra mogelijkheden om de kosten van deze verduurzaming van de woning te financieren.
 
Sterke stijging verduurzaming
Vooral mensen die een woning kopen, besluiten naast een verbouwing te investeren in het verduurzamen van de woning. Op zichzelf is dit verstandig, want deze maatregelen kunnen vaak het eenvoudigst en dus ook het goedkoopst tegelijk met andere werkzaamheden aan de woning worden uitgevoerd.

Ook steeds meer mensen die al langer een woning bezitten, nemen maatregelen om de woning te verduurzamen.
 
Populaire maatregelen
De “grote” maatregelen die het meest doorgevoerd worden zijn het isoleren van de spouwmuren, aanbrengen van hoog isolerend glas in de woning en uiteraard het leggen van zonnepanelen.
 
Meer eenvoudige maatregelen zijn onder meer het aanbrengen van tochtstrippen en het vervangen van gloeilampen door Ledlampen. Deze kleinere, maar zeer nuttige en effectieve maatregelen worden vaak uit eigen middelen gefinancierd. Voor de grotere uitgaven zien wij dat hiervoor ook deels wordt geleend.
 
Ruime financieringsmogelijkheden
De prijzen van koopwoningen zijn nog steeds heel hoog. Wettelijk mogen banken niet meer geld voor de aankoop van een woning lenen dan voor de betreffende consument verantwoord wordt geacht. Wat verantwoord is, verschilt per individu. Naast de hoogte van je inkomen speelt ook de waarde van de woning een rol in de maximumhypotheek die je kan afsluiten.

Voor investeringen in energiebesparing die nog moeten worden uitgevoerd, mag de bank bijvoorbeeld maximaal €9.000,--  extra uitlenen. Gaat het om een nul-op-de-meterwoning dan kan dit extra bedrag zelfs oplopen tot maximaal €25.000,--. 
 
Ook wanneer je al een woning met een hypotheek hebt, maken veel banken het je gemakkelijk om je bestaande hypotheek te verhogen om daarmee de verduurzaming van je woning te financieren. Een aantal banken geeft zelfs een korting op de rente nadat de woning is verduurzaamd.
 
Veel mogelijkheden voor subsidie
Wil jij je woning verduurzamen dan loont het de moeite te kijken of er wellicht landelijke of regionale subsidies zijn. Een van de minder bekende subsidieregelingen is bijvoorbeeld de
Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE’s (SEEH)  Deze regeling richt zich op eigenaren van een koopwoning waarbij sprake is van een Vereniging van Eigenaren. De regeling maakt het mogelijk om via de VvE een subsidie aan te vragen voor de isolatie van jouw woning. Je kunt dan maximaal 20% van de isolatiekosten terug krijgen. Maar let op: om in aanmerking te komen voor de subsidie moet een gehele VvE ten minste twee soorten isolatie uitvoeren (bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie).
 
Besparen door te isoleren
Wij moeten er rekening mee houden dat de energiekosten ook in de toekomst hoog blijven. Los van de wens en noodzaak die wordt gevoeld om bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelen, is het financieel verstandig om te investeren in het verduurzamen van de woning. Door de stijgende energieprijzen wordt de tijd die nodig is om de investering terug te verdienen steeds korter.
 
Wil je eens met ons van gedachten wisselen wat in jouw situatie verstandig is, dan nodigen wij je graag uit contact met ons op te nemen. Samen met jou zetten wij dan een aantal mogelijkheden op een rij.
Cookie instellingen