Vaker variabele rente en 10 jaar vast

Over de hypotheekrente is altijd veel te vertellen. Er zijn in dit nieuwe jaar ontwikkelingen die we met je willen delen.
 
De rente die je over de hypotheeklening betaalt, vormt een belangrijk deel van je woonlasten. Op dit moment kiezen meer dan in de afgelopen jaren kopers van woningen voor een variabele rente.
 
Rente bij een hypotheek
Wanneer je een lening afsluit om de aankoop van jouw woning te financieren dan zal je over deze lening rente moeten betalen. Daarbij biedt de bank jou aan om de rente voor een korte periode of juist lange periode “vast’ te zetten. In het algemeen geldt dat - wanneer je het rentepercentage voor een lange periode, bijvoorbeeld 30 jaar, wilt vastzetten - dit percentage hoger is dan wanneer je kiest voor een korte periode, bijvoorbeeld 1 jaar.
 
Afgelopen jaren
In de afgelopen jaren was de rente die banken rekenden voor een hypothecaire lening historisch laag. Het verschil tussen de rente voor een korte of lange periode was beperkt. De meeste mensen die in deze periode een hypotheek afsloten, lieten daarom het rentepercentage voor een lange tijd vastzetten.
 
Recent sterke stijging
In 2022 is de rente voor hypotheken snel fors gestegen. Waar in januari de rente voor een hypotheek met een 30-jarige rentevastperiode rond de 1,5 % bedroeg was deze in november 2022 al gestegen naar 4,5 %.
 
Verschil tussen variabele rente en vaste rente
Je kunt bij het afsluiten van een hypotheek met de bank afspreken in plaats van de rente voor een bepaalde periode vast te zetten, deze maandelijks vast te stellen op basis van de ontwikkelingen op de geldmarkt. De verschillen in percentages zijn op dit moment heel groot. Kijken wij weer naar november 2022 dan bedroeg op dat moment de actuele rente rond de 1,35%, terwijl, zoals wij hierboven zagen, de rente voor een 30-jarige rentevastperiode 4,5% bedroeg. Bij de maandelijkse lasten heb je het bij een verschil van 3,15% over veel geld.
 
Onzekerheid
Kenmerk van een variabele rente is wel dat deze per maand kan verschillen. Je hebt dus geen zekerheid over de hoogte van de rente die je moet betalen in de toekomst. Wel mag je op elk moment jouw variabele rente omzetten door ervoor te kiezen de rente alsnog voor een langere periode vast te zetten.
 
Niemand weet zeker wat de rente in de komende tijd gaat doen
Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de rente voor hypothecaire leningen zich in de komende jaren zal ontwikkelen. Wij vinden het belangrijk om de relaties van ons kantoor te helpen bij het kiezen voor een hypotheekvorm die zekerheid biedt, nu en in de toekomst. Wil je eens meer weten wat in jouw situatie mogelijk is? Wij nemen graag de tijd om met jou de verschillende opties door te nemen.
Cookie instellingen