Vanaf 2022 hogere grens Nationale Hypotheek Garantie

De prijzen van woningen zijn sterk gestegen, dus ook het maximale bedrag waarvoor een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kan worden afgesloten. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? 
 
Voor kopers van een woning kan het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie, NHG, interessant zijn omdat de bank in dat geval een korting op de hypotheekrente geeft. In dit artikel vertellen wij iets meer over deze garantie.
 
In 2022 hogere grens
De kostengrens van de NHG stijgt per 1 januari 2022 naar €355.000,-. Dit betekent dat de koopprijs van de woning maximaal €355.000,- mag bedragen. Bij een koopprijs van €375.000,- is het afsluiten van een NHG dus niet mogelijk. Ook niet tot het bedrag van
€355.000,-. Worden aanvullende energiebesparende maatregelen genomen, dan kan onder bepaalde voorwaarden een dergelijke NHG worden afgesloten tot een financiering van
 €376.300,-.  
 
De garantie is richting de bank
De “garantie” in de naam Nationale Hypotheek Garantie is een garantie richting de bank. Als de woningeigenaar zijn hypotheeklasten niet meer kan betalen dan zal de woning in het algemeen verkocht moeten worden. Als de verkoopopbrengst minder is dan de resterende hypotheekschuld dan heeft de bank dus een verlies. Wanneer de eigenaar van de woning deze restschuld echt niet zelf kan dragen en is er een NHG afgesloten, dan krijgt de bank dit verlies door de NHG vergoed.
 
Deze situaties kunnen zich voordoen als gevolg van bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of het overlijden van een van de partners. Doordat het risico van de bank dat deze een deel van het uitgeleende bedrag niet vergoed krijgt veel minder is, zijn de meeste banken bereid een korting op de hypotheekrente te geven. Bij veel banken is dat 0,05%.
 
Aanschaf NHG kost geld
Er gelden verschillende eisen om een NHG te kunnen aanschaffen. We zagen al dat aanschaf alleen kan tot aan bepaalde koopprijzen. Een andere eis is dat de woning die gekocht wordt voor eigen bewoning bestemd is, en dus niet wordt verhuurd. Zo zijn er nog verschillende andere eisen waaraan voldaan moet worden om een NHG te kunnen afsluiten. Wordt aan deze eisen voldaan wordt, dan mag je een NHG afsluiten. Hiervoor betaal je dan eenmalig een bedrag van 0,7% over het totale hypotheekbedrag. In 2022 daalt dit naar 0,6%. De kosten die je voor deze garantie betaalt, mag je aftrekken van je inkomen in de belastingaangifte.  
 
Wel of niet doen?
Zeker met de hoge huizenprijzen op dit moment is het in veel gevallen al helemaal niet mogelijk om een NHG af te sluiten. Is dat wel mogelijk, dan is het nog maar de vraag of dit in jouw situatie wel verstandig is. Bedraagt jouw hypotheek bijvoorbeeld minder dan 60% van de marktwaarde van jouw woning dan zijn er mogelijk banken die een lagere rente bieden dan de rente die hoort bij een hypotheek met NHG. De vraag of in jullie situatie het aanschaffen van een NHG mogelijk en verstandig is, zoeken wij graag voor je uit!
Cookie instellingen