Warmtepomp en subsidie

Met ingang van 1 januari 2024 is de subsidie voor warmtepompen aangepast. Lees daarom dit artikel eens. 

De subsidieregeling voor de aanschaf van een warmtepomp is beperkter geworden, dit jaar. Naast de subsidie die nog wel mogelijk is in het kader van de aanschaf van een warmtepomp zijn er gelukkig nog wel veel andere aantrekkelijke subsidieregelingen die bedoeld zijn om te stimuleren dat er bij meer woningen maatregelen worden genomen om het verbruik van energie te verlagen. 

Warmtepomp

Een warmtepomp is een ingenieus apparaat. Kort samengevat werkt het als volgt. De buitenlucht bestaat uit koude en warme elementen. Zelfs als het stevig vriest, zitten er in de lucht warme elementen. De warmtepomp “haalt” de warme elementen uit de lucht en gebruikt deze om jouw woning te verwarmen. Het halen van deze warme elementen uit de lucht kost energie. Het voordeel is dat de energie die je op deze wijze uit de lucht haalt tot vijfmaal meer energie oplevert dan dat de energie die je nodig hebt om de warmtepomp zijn werk te laten doen. Onderstaand tref je een link aan naar een video waarin in een paar minuten heel duidelijk wordt uitgelegd hoe een warmtepomp werkt. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/warmtepomp-duurzaam-elektrisch-verwarmen/#hoe-werkt-een-warmtepomp

Subsidie

De subsidie voor een (hybride) warmtepomp dekt een deel van de kosten voor de warmtepomp. Als jouw warmtepomp (merk en type) op de apparatenlijst (meldcodelijst) staat, ontvang je minimaal €500 subsidie. Op de lijst staat het subsidiebedrag per type warmtepomp.

Wijziging per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 wijzigt de subsidie voor warmtepompen. Er is geen subsidie meer voor een warmtepomp die energielabel A+ of lager heeft. Alleen bij een hoger energielabel kan nog een deel van de aanschafprijs worden vergoed. Heb je echter in 2023 nog een warmtepomp met A+ of lager besteld, dan kan hiervoor in 2024 nog wel subsidie worden verkregen.

Er zijn veel subsidies beschikbaar

Op dit moment zijn er veel subsidies beschikbaar om jouw woning te verbeteren. Veel regelingen gelden landelijk. Ook zijn er regelingen die per gemeente kunnen verschillen. Ben je benieuwd welke subsidieregelingen er in jouw gemeente bestaan, dan kan je dat via de volgende link snel zien: https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/

Financiering nodig?

Wil jij je huis energiezuiniger maken en heb je daarvoor een extra financiering nodig? Ook daarvoor zijn op dit moment veel aantrekkelijke mogelijkheden. Wil je meer informatie hierover, maak dan een afspraak met ons kantoor. Wij zoeken graag uit welke optie voor jou aantrekkelijk is.

Cookie instellingen