Wordt het jaar 2031 voor jou belangrijk?

Het jaar 2031 lijkt ver weg. Maar je weet misschien uit ervaring, de tijd gaat vaak sneller dan je denkt…
 
 
Had je in 2001 al een eigen woning? Dan kan er in 2031 misschien iets gaan veranderen dat belangrijk voor jou is.
 
 
Hypotheekrenteaftrek verlaagt de maandelijkse lasten
Wanneer jij de aankoop van je woning hebt gefinancierd met een hypotheek dan betaal je over de lening waarschijnlijk maandelijks een bedrag aan rente en ook een bedrag om het geleende bedrag stukje bij beetje af te lossen. In de meeste gevallen mag je de rente die je betaalt over de lening van de woning waarin je zelf woont aftrekken van het bedrag aan inkomen waarover je inkomstenbelasting betaalt. Dit betekent feitelijk dat je een deel van de rente die je betaalt terugkrijgt van de belasting.
 
Maximaal 30 jaar
In 2001 is bepaald dat iemand nog maar 30 jaar de rente over zijn hypotheek op zijn inkomen in mindering mag brengen. Dit betekent dat wanneer jij in 2001 al een hypotheek had in 2031 het recht op de hypotheekrenteaftrek vervalt. Afhankelijk van jouw situatie kan dit dus betekenen dat je vanaf 2031 dit deel van de rente die je voor de hypotheek betaalt niet meer “terugkrijgt” van de belasting en de netto lasten van jouw hypotheek hoger worden.

Had je in 2001 al een hypotheek en heb je die in 2006, bijvoorbeeld voor een verbouwing verhoogd dan houd je over het bijgeleende bedrag tot uiterlijk 2036 recht op hypotheekrenteaftrek.
 
Tijdig nadenken over consequenties
2030 lijkt misschien nog ver weg. Wanneer voor jou in 2031 het recht op hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk vervalt, adviseren wij je toch om nu al na te denken wat de gevolgen voor jou zijn en of je de hogere woonlasten op dat moment makkelijk kunt opvangen. Wanneer je dat wilt, berekenen wij graag wat voor jou de situatie na 2031 is en welke mogelijkheden er zijn om de stijging van de woonlasten op te vangen. Hoe eerder je dit samen met ons inventariseert hoe meer mogelijkheden er waarschijnlijk zijn om nu maatregelen te nemen die voorkomen dat vanaf 2031 je besteedbaar inkomen te laag wordt.
Cookie instellingen