Auto huren op vakantie: hoe doe je dat zonder gedoe?

Op vakantie dorpjes verkennen? Een auto huren kan bijna op iedere straathoek. Maar hoe weet je of je te maken hebt met een betrouwbare verhuurder? En wat moet je doen als er schade is? We geven je een aantal tips om aan te denken voordat je de weg op gaat.

Hoe kies je een betrouwbare verhuurder voor je huurauto?

Ik raad je aan het volgende te doen:
  • Check online beoordelingen van autobedrijven op jouw bestemming.
  • Vraag vrienden, familie of collega's naar hun ervaringen. Welke partij raden zij aan? En welke kun je beter overslaan?
  • Controleer of het verhuurbedrijf is aangesloten bij een branchevereniging of keurmerkorganisatie.
  • Neem vooraf contact op met de verhuurmaatschappij. Stel vragen over de voorwaarden, verzekeringen en eventuele bijkomende kosten. Hoe is de reactie op jouw vragen? En hoe professioneel (en prettig!) is de communicatie?
Voor vertrek
Je kunt in Nederland een autohuurverzekering afsluiten om het eigen risico van de huurauto te verzekeren. Boek je thuis al een huurauto? Lees het contract altijd goed door, ook de achterzijde, want daar staan meestal de voorwaarden.

Tips voor op je bestemming
  • Ook als je de auto pas op bestemming huurt: lees het contract goed door. Sla de voorwaarden niet over. Zo voorkom je verrassingen.
  • Bezuinig bij voorkeur niet op de mogelijke uitbreidingen zoals het afsluiten van een allrisk/cascodekking. Maar let op: vaak is dit zonder schade aan banden, ruitschade en pechhulp. Daarvoor kun je uiteraard naast de cascodekking nog een aparte dekking afsluiten. De wegenwacht van de ANWB biedt overigens geen dekking in het buitenland wanneer je in een huurauto of gehuurde kampeerauto rijdt (al dan niet meegenomen uit Nederland). Het is goed om je daarvan bewust te zijn.
  • Controleer de huurauto bij het afhalen op schade en maak er foto’s van. Controleer of die op het huurcontract aan de voorkant staat.
  • Maak bij het inleveren van de huurauto nogmaals foto's en let op eventuele aantekeningen op het contract.
  • Kijk goed of je met het voertuig off-road mag en of je bepaalde wegen/terreinen moet vermijden.
Wie rijdt er in de huurauto?
Je betaalt bijna altijd extra voor een tweede bestuurder. Reden voor veel mensen om een tweede bestuurder niet op te geven. Mensen denken vaak dat het verhuurbedrijf er toch niet achter komt. Totdat er wat gebeurt. Als de tweede bestuurder niet is opgegeven, maar wel de huurauto bestuurt, dan is schade niet gedekt onder de verzekering. Dat leidt tot onaangename financiële of strafrechtelijke gevolgen. Vermeld dus altijd de tweede bestuurder, ook als jouw reisgenoot de huurauto maar één keer bestuurt.

Als je schade hebt aan je huurauto
Raak je op vakantie betrokken bij een verkeersongeval? Leg dan alles vast, vul de formulieren in en schakel de politie in. Dat is soms verplicht. Noteer getuigen en bewaar kopieën van de stukken.

Is de schade niet jouw schuld?
Helaas draai je toch vaak voor de kosten op. Dat kost je dan het eigen risico. Of soms zelfs de hele schade. Eigenlijk moet het verhuurbedrijf de veroorzaker van de schade om schadevergoeding vragen. Maar dat gebeurt niet altijd, omdat jij de schade al hebt betaald en er dus geen noodzaak meer is. Of ze betalen jou die kosten niet terug. Dat zijn ze contractueel niet altijd verplicht. Dan staat in het contract dat de huurder in eerste instantie verantwoordelijk is voor de schade aan de huurauto.
Dat is de reden dat je veelal een auto alleen met creditcard kunt huren. Zo machtig je de verhuurder om bedragen af te schrijven. Daarover krijg je vaak geen waarschuwing. En dat kan een nare verrassing opleveren als je je afschrift krijgt.

Rechtsbijstandverzekering
Schakel in zo’n geval je rechtsbijstandverzekeraar in. Zij kunnen het bedrag dat jij hebt betaald aan het verhuurbedrijf verhalen op de schuldige partij, mits er dekking is onder de polis.
Met deze tips ben je in ieder geval goed voorbereid. Wens ik je een bon voyage, buon viaggio, buen viaje, Gute Reise!
 
Cookie instellingen