Belastingaangifte 2021

Ruim 8 miljoen mensen kunnen sinds dinsdag 1 maart aangifte inkomstenbelasting doen over 2021.
 
De meeste van ons zullen ook dit jaar weer proberen voor 1 mei 2022 de aangifte inkomstenbelasting 2021 af te ronden. Wanneer er wijzigingen in je hypothecaire lening hebben plaatsgevonden is het wel belangrijk hier extra aandacht aan te geven.

Belastingdienst vult haar bekende gegevens in
Ten behoeve van de 8 miljoen mensen die een aangifte inkomstenbelasting moeten doen over 2021, vult de Belastingdienst al vooraf zoveel mogelijk gegevens in. Het blijft wel belangrijk om deze gegevens goed te controleren. Zeker wanneer er in 2021 wijzigingen in jouw situatie hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld omdat je een extra 2e inkomen hebt gekregen. Of wanneer er zich wijzigingen hebben voorgedaan rondom je hypothecaire lening.

Oversluiten voor lagere rente
Veel woningeigenaren hebben in het afgelopen jaar hun bestaande hypotheek “overgesloten”. Vooral wanneer de rente die men over de hypotheek moest betalen nog hoogstens enkele jaren vaststond, bijvoorbeeld tot 2024, was het interessant om de hypotheek over te sluiten en daarbij tegen een lagere rente een nieuwe rentevaste periode af te spreken met de bank.

Wanneer zo’n wijziging in 2021 heeft plaatsgevonden kan het zijn dat de Belastingdienst dit in haar voor ingevulde aangifte niet heeft verwerkt. Allerlei kosten die je van je inkomen mag aftrekken zijn dan niet ingevuld. Het is dus belangrijk dat je dit zelf doet.
 
Opletten bij groot verschil inkomens partners
In het verleden was het fiscaal aantrekkelijk om zo veel mogelijk de betaalde hypotheekrente in mindering te brengen op de partner met het hoogste inkomen. Goed cijferen leert dat wanneer beide partners ieder een inkomen hebben dat beneden de
€ 68.507,-- ligt het niet uitmaakt bij wie de hypotheekrente in de aangifte wordt opgenomen.
 
Maar wanneer de ene partner een inkomen boven de € 68.507 heeft en de ander onder deze grens blijft, dan is het belangrijk om even goed te kijken wat verstandig is.
Afhankelijk van de keuze die je maakt heeft dit gevolgen voor onder meer de Algemene Heffingskorting. Zijn er twee partners met grote verschillen in inkomen dan loont het de moeite om bij het invullen van de aangifte van de inkomstenbelasting zelf of door een deskundige te laten controleren bij welke partner de aangifte het meeste voordeel oplevert. 
Cookie instellingen