Elektrische auto en verzekeren

Het aantal elektrische auto’s stijgt in Nederland snel. Op dit moment worden meer nieuwe, elektrische auto’s verkocht dan nieuwe benzineauto’s. Veel verzekeringsmaatschappijen passen hun verzekeringsvoorwaarden en tarieven aan. Want ook voor de verzekeraar is een benzineauto toch echt iets anders dan een elektrische auto.
 
Risico verschilt
Elektrische auto’s zijn over het algemeen anders dan hun soortgenoten die op benzine rijden. Elektrische auto’s kunnen vaak sneller accelereren.  Ze zijn door de aanwezige accu’s vaak ook zwaarder. Meer gewicht en meer snelheid leiden bij ongevallen vaak tot meer schade. Ook kan een beschadigde accu leiden tot brand die zich niet gemakkelijk laat blussen. Verzekeraars vertalen dit hogere risico in hun verzekeringspremies.
 
Schades kunnen anders zijn
Bij elektrische auto’s kun je te maken krijgen met andersoortige schades dan bij benzine-auto’s. Een paar voorbeelden: 
  • Een nieuwe ontwikkeling is de komst van auto’s waarbij je de accu die leeg is op servicepunten in een paar minuten kunt laten vervangen door een volle accu. De accu wordt dan dus niet geladen maar compleet door een volle accu vervangen. Tijdens vakanties kan het aantrekkelijk zijn om een accu te laten plaatsen met een veel grotere capaciteit dan jouw gebruikelijke accu. Het verschil in waarde van beide accu’s kan gemakkelijk meer dan €10.000,-- bedragen. Wanneer je daarvan gebruik maakt, is het belangrijk dat jouw autoverzekering die tijdelijke, duurdere accu ook verzekert bij schade. 
  • Werknemers die een elektrische “auto van de zaak” hebben, krijgen een fiscale bijtelling van 8%. Wordt deze auto na een ongeval vervangen door een benzineauto dan wordt de bijtelling verhoogd naar 12%. 
  • Het kan ook bij benzine, maar bij elektrisch rijden is het toch lastiger wanneer je onderweg opeens “leeg” bent. Via pechhulp kan je snel weer onderweg zijn. Maar daar zijn wel kosten aan verbonden. 
  • De laadpaal waarvan je gebruik maakt, kan beschadigd raken. Ook kan jouw laadlabel tijden het gebruik gestolen worden. 
Het zijn voorbeelden die laten zien dat een elektrische auto qua verzekering verschilt van een benzineauto. Wij hebben van vrijwel alle autoverzekeraars de actuele polisvoorwaarden. Wanneer jij een elektrische auto hebt, zoeken we graag voor je uit welke verzekeraar goede voorwaarden en een marktconform tarief kan bieden.
Cookie instellingen