Hoe zit het ook al weer met het weer?

De eerste stormen hebben we alweer gehad. Bomen knappen, woningen en spoorrails raken beschadigd. 
 
De financiële gevolgen van een flinke storm kunnen al snel in de miljoenen euro’s lopen. Hoe zit het ook alweer wanneer door storm of sneeuw jouw woning wordt beschadigd?
 
Elke verzekering kent zijn eigen voorwaarden
Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen. Elke verzekeringsmaatschappij hanteert zijn eigen voorwaarden. In het algemeen geldt dat hoe lager de premie in vergelijking met andere verzekeringsmaatschappijen, hoe meer beperkingen in de verzekeringsvoorwaarden zijn aangebracht. Dat hoeft niet “slecht” te zijn als het gaat om beperkingen die voor jouw situatie niet relevant zijn. Wanneer bijvoorbeeld een schade door storm aan een tuinhuisje niet verzekerd is, dan levert dit geen risico op wanneer je geen tuinhuisje hebt.
 
Stormen in herfst geven grootste schade
De stormen die plaatsvinden in de herfst veroorzaken over het algemeen de grootste schade. Dit komt onder meer omdat de bomen dan nog volop blad hebben en daardoor veel meer wind vangen met daardoor een groter risico van knappen.
De meeste verzekeringen van woningen vergoeden schade die aan de woning ontstaat door storm. Dat geldt dan voor schade aan de woning zelf, de inhoud van de woning en de schuttingen. Vaak geldt er wel een eigen risico. Maar hier past wel een waarschuwing: is de schade het gevolg van slecht onderhoud dan zal de verzekeraar deze schade niet vergoeden. Dus de schade die het gevolg is van de schoorsteen die al tijden “op half zeven” hangt en bij een storm dan eindelijk naar beneden stort en dwars door de glazen serre gaat, zal door de verzekeraar over het algemeen niet vergoed worden.
 
Valt er een boom op jouw auto dan zal deze schade alleen worden vergoed als er sprake is van windkracht 7 of hoger en je een casco of allriskdekking hebt afgesloten. Beschik je voor jouw auto alleen over een WA-dekking dan vergoedt je autoverzekering deze schade niet. 
 
Vorst en sneeuw
Door de klimaatverandering kan ook Nederland te maken krijgen met plotseling opkomend, extreem weer. Extreem veel sneeuw in korte tijd kan bijvoorbeeld schade veroorzaken doordat daken van woningen instorten. Ook kan het plotseling streng gaan vriezen. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door sneeuw en vorst. Dit geldt voor: 
  • Waterschade doordat kranen of leidingen tijdens vorst zijn gebroken;
  • Schade aan het dak en de inhoud van de woning door sneeuwdruk van bovenaf. 
Ook hier geldt weer dat schade door slecht onderhoud niet vergoed wordt.
 
Laat een goede vergelijking maken
Je sluit een verzekering af om bij schade de financiële gevolgen hiervan te kunnen dragen. Bij het afsluiten van een verzekering heb je veel keuzes. Bijvoorbeeld wat je wel of niet wilt verzekeren. Maar ook of en zo ja voor welk bedrag je een eigen risico wilt accepteren. Een hoger eigen risico zal over het algemeen een lagere premie tot gevolg hebben. Belangrijk is dan wel dat je dit vooraf weet en dit eigen risico ook kan dragen wanneer er een schade optreedt.
 
Wij kennen de vele verschillen en helpen jou graag met een goede keuze uit het grote aanbod. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat je niet te veel maar ook niet te weinig verzekert. Heb je in het verleden verzekeringen afgesloten rechtstreeks bij een verzekeraar of een ander kantoor? Geen enkel probleem. Leg de verzekering aan ons voor en dan kijken wij graag of er inmiddels voor jou betere alternatieven zijn. Neem gerust contact met ons op wanneer je dit wilt. Wij zijn jou graag van dienst.
Cookie instellingen