Indien mogelijk: Zorg voor financieel vangnet

Velen hebben de grootste moeite om elke maand financieel de “eindjes aan elkaar te knopen”. Is er iets meer ruimte, dan adviseert het NIBUD om een buffer op te bouwen voor momenten dat er extra geld nodig is.
 
Sparen was vroeger een deugd. Dat werd dan ook beloond met een rente over het gespaarde bedrag.
 
Lage rente
Tijden veranderen. Over spaargeld wordt door banken vrijwel geen rente betaald. Ben je zo gelukkig over meer dan € 100.000 spaargeld te beschikken dan rekenen de meeste banken inmiddels extra kosten over het bedrag dat hierboven uitkomt. In plaats van rente te ontvangen moet je dan kosten betalen. Mogelijk dat de grens van € 100.000  in de komende tijd verder zal dalen. De meeste gezinnen zullen hier geen last van hebben omdat hun spaarsaldo onder deze grens blijft.
 
Zorg voor buffer
Het NIBUD geeft het, naar onze mening , verstandige advies om in ieder geval een bepaald bedrag aan spaargeld aan te houden om onverwachte uitgaven te doen. Hoe hoog die buffer moet zijn? Dat is voor iedereen anders. Het NIBUD heeft daar een handige tool voor ontwikkeld. Ons advies: kijk eens naar de uitkomst voor jouw eigen situatie:
https://www.nibud.nl/consumenten/bufferberekenaar/
 
Beleg maandelijks in een stabiel en betrouwbaar fonds
Heb je voldoende financiële buffer en wil je toch meer rendement dan de bank je geeft over spaargeld? Overweeg dan maandelijks een bedrag te beleggen. Dat kan met relatief kleine bedragen per maand. Wanneer je dit over langere tijd doet dan zul je zien dat perioden waarin de koersen in een dip zitten ruimschoots worden gecompenseerd door perioden dat koersen fors in de plus staan. Per saldo is het rendement over een langere periode veel positiever dan over een spaarrekening en zijn de zorgen en risico’s minder dan veel andere alternatieven zoals cryptomunten en het verhuren van woningen. Bij de keuze van een beleggingsfonds kun je ook nog kiezen voor fondsen die op duurzame wijze beleggen.
Cookie instellingen