Repareren of weggooien?

Er komen steeds meer initiatieven die helpen te komen tot een meer duurzame samenleving. Het zijn vele, kleine stapjes die uiteindelijk toch een belangrijk verschil kunnen uitmaken. Zo is er het Nationaal Reparateursregister.
 
Kapot is weggooien?
Het is een gewoonte geworden: “doet” de koffiemachine het niet meer, dan is hij “kapot” en kopen we een nieuwe. Reparatie is vaak geen punt meer van overweging. Veel apparaten kunnen niet -zonder schade- worden geopend om het kapotte onderdeel te vervangen, losse onderdelen zijn niet te krijgen en “reparateurs” zijn er niet meer. Dus pech: weggooien dan maar.
 
Er gaat veel veranderen
In het kader van verduurzaming moet dit anders en gebeurt dit ook. Zo komt er Europese wetgeving die fabrikanten dwingt huishoudelijke apparaten zo te maken dat kapotte onderdelen makkelijk te bereiken zijn en kunnen worden vervangen. De vervangende onderdelen moeten tegen betaalbare prijzen voor iedereen beschikbaar zijn.
 
Reparatiebedrijven
Ook wordt gestimuleerd dat er weer reparatiebedrijven komen. Nu zijn er al veel initiatieven van vrijwilligers: de repaircafés. De ondernemersorganisatie Techniek Nederland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben het initiatief genomen om te komen tot het Nationaal Reparateursregister.  
 
Nationaal Reparateursregister
De bedoeling is dat in dit register erkende bedrijven komen te staan die op kwalitatief goede wijze reparaties aan vooral huishoudelijke apparaten kunnen uitvoeren. De eerste 80 bedrijven staan nu in dit register. De bedoeling is dat dit aantal in de komende tijd sterk gaat stijgen. Het register is te vinden op https://www.nationaalreparateursregister.nl
Cookie instellingen