Rookmelders verplicht met ingang van 1 juli 2022

Op dit moment geldt dat woningen die nieuw worden opgeleverd voorzien moeten zijn van rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 geldt dit ook voor alle bestaande woningen. Dat wordt een hele klus!
 
Met ingang van 1 juli 2022 is het verplicht om ook in bestaande woningen rookmelders aan te brengen. Woningeigenaren zijn dus verplicht deze rookmelders te plaatsen en dat geldt ook voor verhuurde woningen. Grote verhuurders zoals woningcorporaties en particuliere woningeigenaren moeten dus in actie komen.
 
Aansprakelijkheid en gevolgen voor verzekering
Als op 1 juli 2022 geen rookmelders zijn aangebracht waar dit wel verplicht is, kan dat leiden tot problemen. Huurders kunnen bezwaren maken, maar bij een ongeval kan dit ook leiden tot aansprakelijkheidsstellingen. Ook is het niet uitgesloten dat op enig moment brandverzekeraars bepaalde schades niet of niet helemaal uitkeren als er in strijd met de wet geen rookmelders zijn aangebracht.
 
Kijk eens op https://www.rookmelders.nl
De brandweer heeft in samenwerking met de Nederlandse brandwondenstichting de site www.rookmelders.nl ontwikkeld. Op deze site is heel veel informatie te vinden over de verschillende type rookmelders die er bestaan en de wijze waarop deze het beste gemonteerd kunnen worden.
Cookie instellingen