Zorg dat plaatje helder is wat financieel de gevolgen van overlijden zijn

In 2022 waren er in Nederland 169.938 sterfgevallen. Dat zijn er gemiddeld 3.250 per week. Bij onverwachte overlijdenssituaties kunnen, naast verdriet en gemis, ook de financiële gevolgen groot zijn.
 
Zorg dat gevolgen bekend zijn
In alle vormen van de samenleving is het belangrijk dat bekend is wat de financiële situatie is indien een van de partners komt te overlijden. Kunnen de woonlasten nog betaald worden? Kunnen de nabestaanden door met het leven en de studie die men gewend was? Ons advies is om te zorgen dat dit financiële plaatje bekend is en dit om de paar jaar door te lichten.
 
Financiële gaten zijn voor lage premie op te vangen met een overlijdensrisicoverzekering
Blijkt uit de berekening dat een onverwacht overlijden leidt tot financiële problemen voor de nabestaanden, dan kun je dit waarschijnlijk voorkomen door tijdig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering sluit u af voor een bepaald aantal jaren. Overlijdt een van de partners binnen deze periode, dan keert de verzekering een vooraf afgesproken bedrag uit aan de achterblijvende partner. 
 
Premie is laag
De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn laag en in de afgelopen jaren ook nog eens sterk gedaald. Sinds 2002 is de gemiddelde premie voor een overlijdensrisicoverzekering met een gelijkblijvende uitkering gedaald met maar liefst 65%.
 
Op dit moment kan iemand van bijvoorbeeld 35 jaar al een overlijdensrisicoverzekering voor een periode van 30 jaar afsluiten met een uitkering van € 100.000 voor minder dan € 8 per maand.
 
Verzekering is altijd te stoppen
Het klinkt misschien een beetje eng: een verzekering voor 30 jaar. Maar dat valt wel mee. Gedurende die 30 jaar mag de verzekeraar de verzekering niet beëindigen. Dus ook niet wanneer de gezondheid van degene op wiens leven de verzekering is afgesloten slechter wordt waardoor de kans op voortijdig overlijden toeneemt. Als verzekerde mag je de verzekering echter op elk moment dat je dit wilt stoppen. Heb je de verzekering niet meer nodig, dan kan je de verzekering dus op dat moment beëindigen.
 
Controleer om de paar jaar
Beschik je al over een overlijdensrisicoverzekering? Dan is het verstandig om deze samen met ons om de paar jaar even door te nemen. Misschien dat er wijzigingen zijn in jouw gezinssituatie of de financiële verplichtingen die je bent aangegaan. We kunnen dan, wanneer je dat wenst de verzekering aanpassen.
Cookie instellingen